5 Must See Films

Hieronder enkele films die ik iedereen aanraad. Films van regisseurs die meer dan één pareltje maakten. Hier mijn favoriete vijf.

Waarom? Films die sterk visueel zijn, goed geacteerd en gezegend met een intelligent verhaal. Vaak ook films die tijdens bepaalde periodes in mijn leven me diep wisten te raken.

 1. A Clockwork Orange van Stanley Kubrick
  Hard, visueel en muzikaal: geniaal.

  2. Het zevende zegel van Ingmar Bergman
     Filosofisch, spiritueel en beeldrijk.

 3. 37°2 le matin aka Betty Blue van van Jean-Jacques Beineix
    Mooi, sensueel en slopend. Fantastische soundtrack van Gabriel Yared.


4. The Crying Game van Neil Jordan
Knap scenario (Oscar), schitterend geacteerd en nog steeds actueel.

5. Lucia y el sexo van Julio Medem
Herkenbaar en toch niet. Sterk verhaal.

En dan heb ik het nog niet gehad over de vele andere krachtige films die ik nog moet ontdekken en als ik ze ontdek graag met je deel in mijn reviews.

Er ontbreken natuurlijk nog enkele regisseurs die ook absoluut de moeite waard zijn en diep durven gaan. Ik denk onder andere aan Hal Hartley, Aki Kaurismäki, Atom Egoyan, Tony Gatlif, K. Kieslowski, A. Kurasowa, Wim Wenders, Asghar Farhadi, Yorgos Lanthimos en Jaco Van Dormael.

2 gedachten over “5 Must See Films

 1. Mooi lijstje Bart! In de collectie van het GDI zijn aanwezig 35mm prints van The Crying Game en ook van Tony Gatlif’s Time of the Gypsies die we bij gelegenheid graag eens voor je draaien. Op mijn eigen lijstje van Must See films zou overigens Wim Wenders’ Der Amerikanische Freund (gebaseerd op een ander boek van Patricia Highsmith!) prijken; ik heb de blu ray van die film laatst geprojecteerd en vond de film nog net zo fris als toen ik hem eind jaren zeventig meermalen zag…

  Like

  1. Ah fijn, ik wil zeker beide films graag op 35 mm komen bekijken! Die van Wim Wenders moet ik nog zien. Dus ik zoek het op. Bedankt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close