Reviews

Alle reviews zijn persoonlijke interpretaties en vertellingen, ontdekkingen van pareltjes die me meer of minder raken. Misschien vind jij hetzelfde of helemaal niet. Ik hoop alvast dat je ook via deze weg enkele mooie beeldverhalen ontdekt.

Daarnaast heb ik het geluk dat ik bevriend ben met de stichter van het Geoffrey Donaldson Instituut, een organisatie ter bevordering van het onderzoek naar filmproductie, filmvertoning en filmcultuur. Ook voor het GDI zal ik bloggen over film(omstandigheden) waar ik kan, om zo via dit medium verslag te kunnen doen van authentieke filmmomenten en een stukje filmgeschiedenis toe te voegen.

Mijn filmpoetica

Ik hou niet zo van dat plat realisme in de kunst, vooral niet in film, tenzij de personages interessant genoeg getekend zijn en de nodige humor voor tegengewicht kan zorgen of het een documentaire invalshoek heeft. Maar ook binnen documentaire vind ik het fijn als er van de geijkte paden wordt afgeweken.

Films waar niet alleen de zelfkant getoond wordt maar ook de kant van de droom. Zoals je wel vaker ziet in magisch realisme of films waar elementen van surrealisme verwerkt zitten en met vorm geëxperimenteerd wordt. Dit zonder dat daardoor het verhaal ten onder gaat, want het narratieve element speelt ook een belangrijke rol voor me.

Wat ik liever zie is dat er door middel van de gegeven visuele ‘instrumenten’ een gecreëerde afstand ontstaat. Ik ben er van overtuigd dat er dieper kan gegaan worden in de mens en zijn zielenroerselen wanneer er een zekere afstand is, enkel is de ‘inlevingsgrens’ dan een beetje moeilijker. Er is dan een meer bewuste ‘kijkact’ nodig en een groeiend inzicht; in-zien van de mens en zijn omgeving en tot slot misschien zelfs inzicht in zichzelf.

Nota

De afbeeldingen die ik gebruik in de recensies komen van de originele filmwebsites, de productiehuizen of (meestal) IMDB. Zij zijn ter illustratie van de film, niet voor commercieel gebruik.

Een gedachte over “Reviews

  1. Trots op onze blogger, mogen er vele mooie recensies volgen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close