9+1 Evergreens

Films die ik opnieuw en opnieuw en opnieuw kan zien en liefst als ik gewoon niets te doen heb en wil wegdromen. Mijn slagroom op de koffie, mijn zondige zondag, mijn ijsje voor de kiespijn.

  1. Grease van Randal Kleiser

De eerste film die ik in de bioscoop zag, in een drive-in in Brussel, samen met mijn moeder. Ook de eerste filmlocatie (Venice High School) die ik ging bezoeken toen ik in LA aankwam. puur entertainment met mooie muziek. En wat mij betreft blijft het een verhaal waarin met stereotypen gespeeld wordt om te vertellen dat liefde “noch stijl noch type” kent en uiteindelijk iedereen voor zichzelf bepaalt hoe ver men hierin wil gaan.

2. The Graduate van Mike Nichols

De film die me visueel en muzikaal maar ook als puber meenam in een fantasievol verhaal met een rebels einde. What will you do with your future?

3. From Russia with Love van Terence Young

Een Bond film in de goede oude stijl en cinematografisch sterk. Alles klopt in deze film. Een sterke spionagefilm. Net zoals James bond me meeneemt naar jeugdsentiment en heldendromen blijven deze films garant voor een lekker avondje old school fun.

4. The Big Sleep van Howard Hawkes

Heerlijke film noir met dubbelzinnige dialogen. Een filmscenario dat ik in het Engels las en ontleedde. En nog steeds blijft het goed.
“Looks like we’re closed for the rest of the day.”

5. North by Northwest van Afred Hitchcock

Charismatische acteurs in een psychologische thriller van hoog niveau, een heerlijke Hitchcock. De Hitchcock die ik door en door leerde kennen tijdens de les psychologie. Het werd mijn aanzet voor meer werk van deze meester. Met ook hier heerlijke dialogen en de treinscène met Eva Marie Saint als hoogtepunt.

6. The Big Lebowski van de Coen Brothers

Een film die ik voor het eerst zag met m’n filmvrienden toen we na enkele moeilijke lesmomenten lazarus in de filmzaal terechtkwamen. Wij waren één van de weinigen die met alles, echt alles aan het lachen waren. Als irritante varkens lagen we rollend op de grond. En toch, ook nadat ik de film in nuchtere toestand zag bleef hij hilarisch. Zalige humor en prachtige acteurs.

7. Much Ado About Nothing van Kenneth Branagh

Speelse Shakespeare verfilming over enkele soldaten die in een dorpje tot rust willen komen. Kleur, zon, plezier en intriges met een schare aan topacteurs, toen nog onbekend.

8. Lost in Translation van Sofia Coppola

Dit kleine pareltje van Soffia Coppola geeft je een inkijk in het leven van een acteur op de dool in een stad waar je nog meer verloren loopt, goed om je een avondje in te verliezen. Het geeft ook een mooi beeld van hoe je kan (ver)eenzamen als je in een land terecht komt waar je noch de taal, noch de cultuur ook maar enigszins van begrijpt, tot je een lotgenote tegenkomt.

9. Stand By Me van Rob Reiner

Een tijdloze coming of age die je meeneemt naar een verloren jeugd. Een onverwachte Stephen King verfilming met een stevige saus nostalgie en jonge tieneracteurs waar we nog van zouden horen.

9+1 Midnight in Paris van Woody Allen

Woody Allen mag niet ontbreken uit de evergreens. Waarom? Net als deze film zitten zijn films vol met verwijzingen naar grootheden, staan ze bol van scherpe humor en neurotische (herkenbare) relaties en personages in een luchtig kleedje. Toppers zoals Manhattan, Annie Hall en de mockumentary Zelig staan bovenaan. In deze film ontmoeten we een schrijver in Parijs die er al zijn grote voorbeelden ontmoet in zijn nachtelijke fantasieën.

Zo zijn er natuurlijk nog die ik steeds opnieuw kan zien zonder dat het me uitput. Vergeten in mijn lijstje: Benny & Joon, Little Miss Sunshine, Once Upon a Time in the West, Pump Up the Volume, Chinatown, O Brother, Where Art Thou?, Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Lola Rennt, etc.

Zij zouden aangename verrassingen zijn voor onder de kerstboom wanneer er een nieuwe UHD versie uitkomt 😉

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close