Everything Everywhere All at Once

Filosofische scifi kungfu comedy

Met mijn dochter en wederhelft keek ik ernaar op een zondagavond, bij een theetje met gember als antigif voor een hardnekkige hoest. Ik vond hem op Amazon. De film is genomineerd voor 11 Oscars, dus we waren wel benieuwd. Het wordt beschreven als een filosofische scifi kungfu comedy. Ja, van een eclectische mix gesproken. Wel van dingen waar ik op zich van hou. Maar toch, een mix of twee te veel. Mijn vrouw haakte al snel af, mijn dochter en ik zetten nieuwsgierig door.

Het was zodanig absurd, dat je vol verbazing bleef kijken. In de hoofdrol ontdekken we Michelle Yeoh, de vrouwelijke kungfu legende die we kennen uit ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon‘, als Bond Girl in ‘Tomorrow Never Dies’ en we tegenkomen in een opmerkelijke rol in de reeks ‘Star Trek: Discovery’.

In deze film zien we hoe zij als moeder, echtgenote en zaakvoerster van een wassalon in conflict ligt met haar dochter, haar haar man – gespeeld door Ke Huy Quan (het Aziatisch jongetje uit ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’) en haar vader. Alles speelt zich af in de wasserette en het kantoorgebouw van de belastingdienst, waar een wel erg strenge controleur, de hilarische Jamie Lee Curtis, haar het vuur aan de schenen legt en uiteindelijk als katalysator dient voor alles wat volgt.


Jamie Lee Curtis en Michelle Yeoh Foto: Allyson Riggs

Multiverse

In de film springen diverse werelden als in een techno videoclip over van de ene locatie en personage naar het andere. Zoals in The Matrix wordt zij aangestuurd vanuit een andere wereld, maar dan van de ene parallelle wereld naar de andere en door de meest bizarre acties uit te voeren kan zij het talent welk ze opdeed in die wereld gebruiken om de universa te redden van een goddeloos kwaad.

Absurdisme in een multiversum. Zij die haar in nihilisme vervallen dochter moet redden, terwijl ze zelf nooit echt in ’t leven en haar mogelijkheden geloofde. Totdat haar man, uit het andere universum, haar vertelt dat zij diegene is die de dreiging kan oplossen want zij is:

You’re capable to everything, because you’re so bad in everything.

Over acceptatie, loslaten en alles ook eens anders kunnen zien.

To much

Voorts passeren er vele over the top vechtscènes met zelfs anale instructies die leiden tot in blokjes verborgen blote-piemel-mannen die vechten. Het gevecht met het heuptasje in het belastingkantoor daarentegen is wel een mooie ode aan de Jackie Chan acrobatische vechtscènes. Dit verpakt in een fastfood montage met hilarische kostuums en dito make-up maakt het tot een campachtige film. Het is een trip zonder dat je er spacecake of paddo’s voor nodig hebt.

Stephanie Hsu als de dochter

De film is overladen met prijzen en nominaties. Eén daarvan kan ik wel appreciëren en dat is het acteren, zowel de acteurs in hun bijrol als Michelle in de hoofdrol maken indruk. Grotesk en toch geloofwaardig als het moet. Ook de kleurenpaletten van de verschillende universa zijn mooi uitgewerkt. Wanneer ze een ander universum betreedt, verandert ook het beeldformaat zonder dat het opvalt. Alles vloeit naadloos in elkaar. De regisseurs/schrijvers van het script, het duo Daniel Kwan en Daniel Scheinert, hebben hun fantasie de vrije loop gelaten en de ploeg, vermoed ik, heeft er zich rot geamuseerd.

De film is daarnaast genomineerd voor beste film. En is dat zo voor 2022? Dan denk ik toch dat er betere zijn gemaakt met ‘Tár’, ‘The Banshees of Inisherin’ of onze Vlaamse film ‘Close’.

Vind ik deze film nu goed of niet? Soms ergerde ik me, om kort daarna in een (kleine) deuk te liggen van het lachen. Toch was het iets te veel van het goede. Ik hou van alle ingrediënten die ze gebruiken en de acteurs die erin zitten, maar dit was een overdosis. Less is more zou ik hier aanraden, maar ja, dan zou het ook niet de film zijn zoals hij nu is. Misschien moet ik hem gewoon nog eens zien met een paar Duvels, en dan, er niet te veel bij nadenken.

NOTA
Uiteindelijk was deze film de grote winnaar op de Oscaruitreiking 2023:

met 7 oscars waarvan de volgende:
Best Original Screenplay
Best Motion Picture of the Year
Best Achievement in Directing
Best Performance by an Actress in a Leading Role
Best Performance by an Actress in a Supporting Role
Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Best Achievement in Film Editing

Advertentie

Een gedachte over “Everything Everywhere All at Once

  1. Egbert Barten 7 maart 2023 — 18:56

    Nog een keer kijken naar deze film lijkt me een moderne versie van Inquisitie- tortuur.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close