Före Stormen

Omdat we binnenkort naar Gotenburg gaan voor een soort scenariobootcamp besloten Johan, mijn film- en schrijfmaatje, en ik om eens een Zweedse film te zien die zich in Gotenburg afpeelde. Johan, die een gigantische filmcollectie heeft, had nog wel iets liggen. Engels ondertiteld gelukkig. Dit was een drama met een thema dat nog steeds actueel is. Een film die een zwaar dilemma in zich houdt voor zowel de volwassen man, Ali, als de jonge puber, Leo. Beiden zullen verantwoording moeten afleggen ten opzichte van hun daden, hoe moeilijk ook, en welke keuze ze ook maken, ze zullen verliezen.

Een sterk script, sober gefilmd en vaak dicht op de huid (close ups), wanneer de spanning opgedreven werd. Enkel de flash forwards in het begin en de flash backs op het einde van de film waren voor mij overbodig, ook doen sommige beelden wat verouderd aan door de klassieke manier van belichten en kadreren.

Dat vergeet je gelukkig snel door het verhaal. Een verhaal dat eens op een andere manier de problematiek vertelt van een goed aangepaste politiek vluchteling die zijn nieuwe leven is gestart en na achttien jaar door zijn verleden wordt ingehaald. Je merkt hoe hij tracht beide zo verschillende werelden toch nog te verenigen en uiteindelijk gedwongen wordt keuzes te maken, net als Leo.
Hij is verliefd op de dochter van Ali, die bij hem in de klas zit, en wordt op school door een pestkop tot wanhoop gedreven. Waarbij het verhaal, startend met dat van de puber, naadloos in elkaar vlecht met dat van Ali.

Knap, hedendaags en zonder veel franjes. Een Scandinavische thriller/drama die de werkelijkheid niet verbloemt.

Advertentie
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close