Ex Machina

Ex Machina

Een intimistische filosofische film in een slim gekozen regiedebuut (weinig locaties, weinig acteurs, goede sfx) van Alex Garland die wel iets blijkt te hebben met SciFi en voorheen scenario’s schreef zoals 28 days later en Sunshine.

Een verhaal over een werknemer die uitverkozen wordt om op het domein van de overdadig rijke baas te komen logeren. Hij wordt betrokken als onderzoeker in een experiment omtrent AI of artificiële intelligentie. Hij moet er gesprekken aangaan met AVA. Een vrouwelijke robot die de mens benadert en de Turing test moet doorstaan. Zij doorstaat die met glans, met gevolgen die enkel iemand als Stephen Hawking kan voorspellen.

De film is strak en sober en draait rond eerder ethische conflicten tussen vier personages die op een afgelegen plek in een bunker de grenzen van de wetenschap en menselijkheid aftasten.

Is het echt wel zo verstandig om in AI te investeren? Wat als de robot echt beter wordt dan de mens, of toch alvast slimmer… Of is het tegelijk een verhaal over vertrouwen en omgaan met elkaar? En wat als je teveel vertrouwt op de wetenschap of op één persoon, je vertrouwen en alles laat afhangen van die éne, of het nu een man, een vrouw, een genie of een ding is…

Het is een Engelse film, deels in Noorwegen en deels in de befaamde Pinewood Studios gefilmd. De knappe Zweedse actrice Alicia Vikander -die we zagen als de nieuwe Lara Croft– speelt de robotdame in een door special effects gecreëerd doorschijnend lichaam, net een echte robot. De jonge Domhnall Gleeson, bekend als Bill Weasley uit de laatste twee Harry Potter films, speelt de jonge onderzoeker. De gestoorde rijke geleerde – een beetje een moderne Frankenstein- wordt overtuigend gebracht door Oscar Isaac bekend van onder andere A Most Violent Year en te zien in de twee vervolgen op de Star Wars saga, VII en VIII.

De film Ex Machina raakt ethische en scherpe thema’s en blijft daardoor intrigeren. Dit zonder echt diep te gaan, je wil meer en blijft wat op je honger zitten, maar door de sobere manier van filmen en de nodige stiltes geeft het jou als kijker wel de kans deze thema’s goed binnen te laten dringen.

Advertentie
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close