Demain aka Tomorrow

 

Lokale teeltEen documentaire die blijft inspireren.

Gezien de droogte en de hittegolf waarin we deze zomer zitten en je je terecht mag zorgen maken over ons klimaat en de toekomst van onze (klein)kinderen en de generaties daarna, raad ik je aan om deze film te zien. Het biedt mogelijke oplossingen om anders te gaan leven.

Bekijk hem op Netflix, op DVD of Blu-Ray of huur hem in de bibliotheek en liefst elk jaar nog eens opnieuw. Al is het maar één hoofdstuk. Dat waar je je mee wil bezighouden om deze wereld duurzamer te kunnen maken. Dat is het mooie aan deze documentaire. Het laat niet zien hoe erg het gesteld is met ons klimaat, maar hoe het ook anders en misschien zelfs beter kan. Zelfs op de extra’s van de Blu-Ray staan er nog enkele stukjes die je kunnen inspireren. Wat een noodzakelijke film!

20180725_120909
Inhoud
De film is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: landbouw, energie, economie, democratie en onderwijs. Waarbij de filmploeg (een groepje bezorgde filmvrienden) op verschillende locaties je voorbeelden toont van hoe mensen met bijvoorbeeld lokale landbouw of economie (eigen stadsmunt) omgaan. Finland wordt er tot slot bijgehaald als onderwijsvoorbeeld. Mooie voorbeelden, die aanleiding kunnen geven om het eens anders en ecologischer aan te pakken. Niet dat het dé oplossingen zijn voor een betere wereld of een degelijker onderwijs bijvoorbeeld, maar zij tonen alvast alternatieven, die op hun manier werken en duurzamer zijn. Tot er weer efficiëntere oplossingen komen. En dat is het nu net, verandering is nodig, verantwoordelijker omgaan met mens en natuur is daarbij noodzakelijk willen we nog lang kunnen genieten van wat er rond ons is.

Door te doen, te ondernemen op een respectvolle en (natuur)bewuste manier, leren we, ontwikkelen we en gaan we vooruit, in plaats van achteruit. Al is het maar door te beginnen met kleine lokale initiatieven in je buurt of in je eigen tuin.

Visueel? 
Goed, professioneel met mooie muzikale intermezzo’s en tussenbeelden, waarbij de filmploeg de Abbey-Road hoes van The Beatles imiteren op meditatieve locaties; shots die het luchtig houden. Het verhaal is traditioneel opgebouwd aan de hand van thema’s (de hoofdstukken) met interviews en Good Practices. Als je het louter wil bekijken als documentaire, past het eerder in de categorie reportage: (onder)zoekend naar een andere manier van leven, boordevol informatie en praktische tips. Puur genrematig is dit een klimaatdocumentaire, die nu ook eens mogelijke oplossingen aanbiedt. En daarin slaagt het heel goed, gedragen door actrice Mélanie Laurent (o.a. in Inglourious Basterds) en schrijver en activist Cyril Dion.

Een film die verplicht in scholen zou moeten getoond worden en die elke politieker in bezit zou moeten hebben.

Het geeft hoop deze film en toch mogen we niet naïef zijn en denken dat het allemaal dus wel meevalt, neen, dat niet, het begint niet morgen maar nu en we moeten er keihard voor werken, om beter te worden als mens en als zorgdrager voor deze planeet. Want de aarde schenkt ons alles wat we maar willen, als we er respectvol mee omgaan, net zoals jij en ik.

Because you can, why not?

Trailer

 

 

Advertentie
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close