Outland (1981)

Het was een koude herfstnacht. In volle Black Friday promotie. Dagen van droefenis waarbij helden heen gingen. Een nonkel waar iedereen steeds op kon rekenen binnen onze familie en onlangs ook een fictieve held, de allereerste 007.

Ik kan niet slapen en zoek me een film die me wat moet afleiden. Ik vind online een film met Sean Connery in de hoofdrol welk ik nog niet zag. Ik bestel hem. 2,99 op YT.

Ik hou wel van scifi. De betere science fiction gaat diep en stelt zichzelf vaak ethische – en levensbeschouwende vragen (het voortbestaan van de mensheid met of zonder alle technologie), heeft complexe verhaallijnen, maakt gebruik van ingebeelde technologie die toch soms dichterbij lijkt dan het is en gaat gepaard met prachtige klassieke (film)muziek en haast abstracte beelden.

Outland is geen klassieker en kwam onverwacht in de nacht, toch, het beviel me goed en is een review waard.

Western in Scifi

Het verhaal is eerder simpel en rechtlijnig. Een politie-inspecteur (Sean Connery als Marshal William T. O’Niel ) wordt op mijnontginningsstation Jupiter Io geplaatst. Hij merkt al snel dat er mensen op een vreemde manier sterven. Er wordt nooit een autopsie gedaan. De ploegbaas van de mijnwerkers houdt overal de controle over. Wanneer hij illegale praktijken aan het licht brengt wordt er een prijs op zijn hoofd gezet en staat hij er (bijna) alleen voor. Het plot is een bewerking van de klassieke western High Noon uit 1952, waar een revolverheld er uiteindelijk alleen voor staat om een dievenbende uit te schakelen. Maar deze keer ontploffen er hoofden en is Sean Connery de revolverheld in de ruimte.

Wat me charmeerde was vooral het arena. Nog echte decors en attributen, geen digitale invulling, nauwelijks effecten, what you see is what you get. Goed aangekleed, lange gangen vol met TL-buizen, koude metalen constructies, mijnwerkers die in ijzeren kooien leven als kippen in een ren. Spanningen die er rijzen visueel onderstreept. Een klok die genadeloos aftelt tot de killers komen. Gevangen in een web van intriges tracht hij duidelijkheid te scheppen en steun te vinden. Dit geklemd tussen consequent aangehouden decors en kostuums, waarin computers en video-effecten net hun intrede hebben gedaan.

Sean Connery als The marchal en Frances Sternhagen als Dr. lazarus.

Connery for ever

Ondertussen wordt er met het gering aantal acteurs goed werk geleverd: in de eerste plaats Sean Connery (toen 51 jaar) die met het ouder worden geen greintje charme verloor en hier een hardboiled cop in crisis speelt. Frances Sternhagen knap naast hem, als Dr. Lazarus een cynische arts die haar roeping kwijt is. En Peter Boyle speelt haast onherkenbaar zijn vijand. Mooi, sterk, afgemeten en duidelijk. Waarbij ook hier de muziek je blijft triggeren, een score nog van veelcomponist Jerry Goldsmith.

Goed gemaakte scifithriller die je online eens kan huren en waarmee je een onvoorstelbaar (rot)jaar kan afsluiten en even alles vergeten. The Filmjunk. Out for space.

Advertentie
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close