Red Oaks

Een serie op Amazon Prime Video die me aangenaam verraste en dus een review verdient.

Filmmaker worden in de jaren tachtig

Craig Roberts als David in Red Oaks

David, Een jonge would-be filmmaker klust bij in een “country club” – een soort golfclub waar je ook kan zwemmen en tennissen. Nadat hij faalt op de filmacademie wil hij het zelf gaan maken.

We zien zijn struggles in drie seizoenen. Het eerste met zijn vakantiejob en het zich bewijzen voor de rijke baas Getty. In het tweede zijn zoektocht naar al dan niet verder studeren of gaan werken en het derde waarin hij het in New York wil gaan maken. Hij wordt hierbij gesteund door zijn goede vriend Wheeler, die vooral snel geld wil verdienen om zijn droomvrouw Misty te kunnen imponeren. Ondertussen probeert zijn tennisleraar Nash hem levenslessen bij te brengen wat vrouwen betreft, Getty de baas van Red Oaks wil hem overtuigen van de kansen in de financiële wereld en diens knappe verwaande dochter Sky ziet in hem meer dan een boekhouder in spe. Daarbovenop zitten zijn ouders in conflict met elkaar en zichzelf en maken het hem ongewild moeilijk.

De jaren 80 zijn aanwezig, maar minder nadrukkelijk en subtieler dan de series en films die er sinds “Stranger Things” op hypen. Voorts is het wat stereotiep in thema’s en personages, maar schept het wel goed de sfeer van die periode in de milieus waar kapitaal en individualisme centraal stonden.

Craig Roberts en Ennis Esmer als Nash de tenniscoach

Een serie waarvan het verhaal van het hoofdpersonage me enigszins herkenbaar overkomt, maar waar ik dan als maker eind jaren negentig jobs aannam om op eigen benen te kunnen staan en zoekend en wroetend in Brussel liefde en dromen najoeg, die op onverwachte momenten in kleine drama’s konden veranderen.

Smaakvol

De reeks zelf balanceert tussen comedy en drama, met enkele hilarische uitschieters: zoals de aflevering in seizoen twee “Lost and found” waar David op roadtrip gaat met zijn rivaal voor diens vrijgezellenfeestje. Sommige afleveringen zijn zo luchtig als een cake en andere blijven dan weer even op je maag liggen, maar smaakvol. De hand van enkele gastregisseurs zorgen voor pareltjes van episodes, waarvan acht afleveringen geregisseerd werden door indie (independent) filmmaker Hall Hartley. Bijvoorbeeld de aflevering “Paris”: waarin David samen met Sky is in Parijs en de ouders van Sky onverwachts op bezoek komen (eerste aflevering S2). Gevoelig, menselijk en raak. Ontdek zelf nog maar welke van hem zijn en laat je verrassen. Steven Soderbergh is trouwens een van de producenten van de reeks, ook weer iemand die klassiekers zoals Erin Brockovich en Sex, Lies and Videotape op zijn naam heeft staan.

Personages

Vooral de heerlijke personages en dialogen laten je verder kijken. Al deze rollen worden vertolkt door bekende en minder bekende sterren uit films en series van vroeger. Zo heb je het duo Paul Reiser (Getty) en Richard Kind (Sam, de vader van David) die bekend zijn van de hitserie Mad About You uit de jaren 90. In een verrassende rol zie je ook Jennifer Grey (Baby uit Dirty Dancing) als Davids moeder. En tot slot is er de jonge cast met de talentvolle Craigh Roberts als David en Oliver Cooper als Wheeler. Ze zijn allen goed gecast en nemen je mee naar nostalgie en een wereld die op zich nog niet zoveel is veranderd.

Cult

Wat mij betreft is dit een cult serie of heeft het recht op deze status. Het stopt ook na drie seizoenen en het is goed zo, het heeft een mooi einde en de hoofdplot werd verteld. Het bezit een hart en een ziel en is door de besten gemaakt. Het bood me troost en een glimlach tijdens mijn burn-out periode.
Thanks Red Oaks.

Advertentie
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close