The Outsiders

In navolging van Rumble Fish die ik gisteren nog eens zag, bekeek ik vandaag The Outsiders (eveneens van F.F. Coppola) voor het eerst.

The Outsiders is klassieker gefilmd dan Rumble Fish. Rumble Fish was een visueel feest; in zwart-wit met vele bevreemdende en prachtige standpunten badend in lichtdecors. Waarbij Coppola in The Outsiders kiest voor goede jaren 50 rock-n-roll muziek en minder werkt met geluidsdecors die zo bepalend waren voor de sfeer in Rumble Fish.

Tom Cruise, Matt Dillon, Emilio Estevez, Rob Lowe, Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Ralph Macchio
© Copyright2005 Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved. Courtesy Warner Home Video.

In The Outsiders werkt hij met een topcast aan jonge acteurs die later tot ware filmsterren uitgroeiden, Matt Dillon, Tom Cruise, Patrick Swayze, Rob Lowe etc. Mooi is ook te zien hoe het hoofdpersonage Pony Boy, gespeeld door C.Thomas Howell (o.a. ook bekend van zijn rol in The Hitcher), zijn maatje Johnny (Karate Kid, Ralph Machio) voorleest uit Gone With the Wind en waarbij je visueel meteen enkele scènes ziet die zo uit deze film zijn gekopieerd, met dat verschil dat het hier twee tieners zijn die de poëzie van de avond doen klinken met de ondergaande zon in de achtergrond.

Twee tieners op de vlucht voor de wraak van de Socs. De Socs die de brave burgerjeugd voorstellen, maar eveneens verveeld verstrooiing opzoeken en er een sport van maken de Greasers te pesten.  Zij, de Greasers en armere jeugd- gingen net een stapje te ver toen ze een van de Socs met een mes neerstaken. Hoe dan ook de Greasers kunnen hun lot niet ontlopen…

Knap gedraaid met een net iets te zeemzoet einde. Maar hoe dan ook een klassiek voorbeeld van een coming of age film.

Een film die in het rijtje thuishoort zoals die andere klassieker: Stand by me, en in de stijl van de vijftigers klassieker The Wild One en het niet te overklassen Rebel Without a Cause.

Advertentie

2 gedachten over “The Outsiders

  1. Het zijn duidelijk twee diverse filmoefeningen van de meester zelve. Allebei evenwaardig wat mij betreft, maar visueel blijft voor mij Rumble Fish sterker, kwestie van smaak, daar heb je gelijk in. Merci voor de reactie!

    Like

  2. Ik heb THE OUTSIDERS altijd een veel betere film gevonden dan RUMBLE FISH, zowel qua filmstijl als qua inhoud, maar heb geloof ik dan ook een wat conventioneler smaak…

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close