Money Monster (2016)

Een gijzeling in een televisiestudio loopt uit de hand.

George Clooney, Jack O’Connell Photo by Atsushi Nishijima – © 2016 CTMG.

Een verhaal dat erg herkenbaar is na de bankencrisis.
Een man die de erfenis van zijn overleden moeder investeerde in Ibis, een snel stijgend bedrijf, is op één nacht tijd al dat geld kwijt. Samen met duizenden anderen. Er wordt niet veel over gedaan, laat staan dat er serieuze uitleg komt, ook niet op het netwerkkanaal waar ze de beursgang volgen en tips geven.

Lee Gates (George Clooney) is zo’n tv-presentator die alles volgt en ingefluisterd advies geeft. Tot nu. Kyle (Jack O’Connell) overvalt de studio en laat Lee een bomvest aan doen. Hij wil live, on air, een antwoord op wat fout ging. De regisseur van het programma Patty Fenn (Julia Roberts) helpt beiden door slim denken en zet de CEO van het bedrijf onder druk. Diane Lester die als communicatiemedewerker voor het bedrijf werkt, begint zich ook vragen te stellen en wordt een soort bondgenoot (gespeeld door onze Belfast actrice Caitríona Balfe). Vooral mooi om te zien is dat de status van Lee’s hoge ego daalt, hij meer mens wordt en zijn job serieuzer neemt.

Het is een lesje in speculeren en invloeden op de markt en hoe deze uit de hand kunnen lopen.

Een film in een Regie van Jodie Foster die alles netjes in de hand houdt en de spanning opdrijft. Een duidelijke lijn, goede acteursregie en traditioneel vertellend gefilmd. Zonder te veel franjes of drang naar vernieuwing. Daar heeft dit verhaal ook geen behoefte aan. Toch fotografisch kon dit beter, soms doen de beelden wat “plat” aan. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het gegeven dat het als een tv-gebeuren in een tv-studio wordt gefilmd. Neemt niet weg dat dit verhaal haar statement maakt over mediageile figuren en naar hebzucht hunkerende ego’s.

Julia Roberts, Carsey Walker Jr., Jim Warden © 2016 – TriStar Pictures

Het blijft nog wat luchtig en dat is dankzij het flamboyante acteerwerk van Julia Roberts en George Clooney. Een sterrenduo die wel vaker een zekere magie blijken te hebben op het grote scherm. Nu trouwens ook samen te zien in Ticket To Paradise.

Dus, ja, voor een avondje op de zetel met wat Dorito’s erbij is dit zeker hapklaar en toch wat diepgaander amusement.

Advertentie
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close